Programul ”Experți în trafic”, un program școlar de pregătire a elevilor de clasa a-IV-a pentru a putea merge singuri cu bicicleta

Romania
Thu 16.07.2020 09:00

CIVINET ROMÂNIA și CIVITAS Metamorphosis vă invită la webinar, joi, 16 iulie, între orele 10,00 – 11,30 EET. Limba de desfășurare a webinar-ului este LIMBA ROMÂNĂ. Vă rugăm să vă înscrieți accesând link-ul: https://attendee.gotowebinar.com/register/4676723638733117456.

Timp de o oră jumătate vom vorbi despre mobilitate școlară și despre moduri sustenabile de deplasare a copiilor către școală. Vom prezenta două studii de caz:

Programul ”Experți în trafic”, un program școlar de pregătire a elevilor de clasa a-IV-a pentru a putea merge singuri cu bicicleta, în trafic, încă de la vârsta de 9 sau 10 ani. Programul se derulează la Graz (Austria) și vom vorbi cu Jörg Ofner și Melanie Troppe de la Austrian Mobility Research – AMOR, cei care anul trecut au instruit circa 2.000 de copii din Graz să poată obține ”permisul de biciclist”. Ce este ”permisul de biciclist”, cum se desfășoară trainingul propriu-zis și cum sprijină Primăria Graz această inițiativă vom afla în urma dialogului cu cei doi. De menționat, că această prezentare se realizează cu sprijinul proiectului CIVITAS Metamorphosis.

Al doilea studiu de caz vine de la Făgăraș, care în 2017 s-a aflat pe lista scurtă la European Mobility Award, unul dintre argumente fiind modul în care Primăria Făgăraș a reușit să atragă școlile în campaniile de promovare a mersului pe jos sau cu bicicleta. Multe dintre aceste campanii s-au permanentizat, încurajându-i pe cei mici să se deplaseze pe jos la școală, într-un efort comun al Primăriei Făgăraș și al mai multor cadre didactice. Vor fi alături de noi prof. inv. primar Gabriela Cocan, prof. Aurelian Curticapean și Dacia Sapatoru, consilier la Primăria Făgăraș, motorul multor inițiative de mobilitate școlară, care ne vor împărtăși ideile și experiențelor lor. În plus, Municipiul Făgăraș are în implementare proiecte europene de 30 milioane de euro, care au o componentă importantă de mobilitate școlară: spațiul din jurul mai multor unități de învățământ (grădinițe, școli) urmează să fie pietonizat și echipat cu piste pentru biciclete, încurajând astfel deplasarea celor mici la școală, pe jos sau cu bicicleta, într-un mediu sigur, în care mașinile nu mai au acces.